Logo Planet Friendly

Lucuma Hedvábná

(Lepidium meyenii)

LUCUMA je peruánské ovoce, které má přezdívky “Dědictví z And” a “Zlato Inků”. Čerstvé chutná božsky, skutečně hedvábně, a ve formě jemného sušeného prášku je jedním z nejzdravějších sladidel.
Lucuma moučka
Lucuma moučka
Skladem
247 
150g 300g
Do košíku

Lucuma, jemně mletý prášek sušeného plodu. Výživné sladké pohlazení z peruánských hor, které zachutná snad každému, známá jako Zlato Inků.

Indiánský příběh lucumy

Podle oblíbené peruánské legendy žila v Andách bohyně odmítající lásku. Jednoho dne ovšem potkala žebráka, kterému se podařilo ji svést - díky vzácnému, lahodnému ovoci, jež v incké mytologii symbolizuje plodnost.

Původní obyvatelé Peru skutečně užívali čerstvé lucumy na podporu plodnosti, kojení a jako výživu pro zdravý vývoj dětí. Dodnes ji s nadsázkou přirovnávají k mateřskému mléku.

Lucumu znají lidé přes 2 000 let, jedli ji tedy už lokální kultury před příchodem Inků. Historicky byly sladké plody mimo jiné zaručenou “pojistkou” v době nedostatku jiných plodin, pro lidi i pro domácí zvířata.
lucuma

ŽIVOT lucumy

Plody se jmenují lucuma, ale strom lucumo. Ten roste v andských údolích, které se nacházejí v nadmořské výšce 3 000 metrů, a dožívá se 500 let. 

Ovoce připomíná avokádo nebo nezralé mango se zelenou vnější slupkou. Pod ní se skrývá lahodná žlutá vláknitá dužina, připravená k nakousnutí.

lucuma je friendly

Lucuma podporuje imunitní systém a nervovou soustavu, přispívá ke zpomalení procesu stárnutí mozku u dospělých osob a přispívá k vývoji mozkových funkcí u děti. Dále dodává energii, urychluje regeneraci svalů, přispívá k přirozené ochraně kloubů a kloubních chrupavek, podporuje tvorbu mateřského mléka, přispívá ke zdravému zažívání a je lehce stravitelná, což oceníme především v případě dětí a seniorů. Lucuma je velice výživná, má nízký glykemický index a podporuje správnou činnost srdce a cév. Díky své jemně sladké chuti může být využita jako alternativní sladidlo.
Účinné látky:
  • betakaroten
  • vitaminy B3 a C
  • minerály draslík, železo, zinek, fosfor, vápník (toho je v denní dávce stejně jako ve sklenici mléka) a další
  • antioxidanty - nenasycené mastné kyseliny linolovou, olejovou, palmitovou a stearovou
  • vlákninu
  • sacharidy s velmi nízkým glykemickým indexem
  • bílkoviny

LUCUMA V KUCHYNI

V Peru milují čerstvé plody, z nichž připravují i šťávy, smoothies a hlavně vyhlášenou lucumovou zmrzlinu.

Jemný sušený prášek je oblíbené sladidlo, používané všude místo cukru. Přidávejte ho do sladkých kaší, dezertů, do nápojů včetně kávy anebo rozmíchejte ve sklenici čisté vody a vypijte. Lucumu ocení pro její nízký glykemický index i diabetici.

CO JEŠTĚ BYSTE MĚLI O LUCUMĚ VĚDĚT

Doporučené denní dávkování je 1-4 kávové lžičky.

V kombinaci s macou camu camu působí synergicky.

Logo Planet Friendly
sipka
chevron-down