Logo Planet Friendly

SHAYARY WAYUSA

(Cesmína guayusa, IIex guayusa)

Povzbuzující nápoj ekvádorských indiánů
Wayusa je povzbuzujícím nápojem ekvádorských indiánů. Jde o tradiční povzbuzující nápoj z posvátného stromu, tzv. nečaj, který patří do stejné rodiny jako yerba maté (cesmína paraguajská). Ostatně někdy se wayuse říká také „amazonské maté“. V porovnání se svou slavnější sestrou má ale jemnější a příjemnější chuť i blahodárnější účinky.

Indiánský příběh wayusy

Naše wayusa pochází od indiánů z ekvádorského kmene Kichwa, kteří ji nazývají Shayary Wayusa. Je pro ně posvátnou rostlinou a důležitou součástí kultury a tradic.

Každé ráno vstává nejčerstvěji vdaná mladá žena kmene před východem slunce, aby postavila kotlík wayusy na oheň a připravila čaj pro ostatní členy dřív, než se probudí a vydají za svými pracovními povinnostmi. Wayusa zůstává v kotlíku na ohni po celý den, aby byla pro povzbuzení kdykoliv k dispozici.

Kmen Kichwa drží harmonizační účinky wayusy ve velké úctě - pokud například dva jeho členové potřebují vyřešit spor, nejdříve se oba napijí dostatečného množství nápoje a až poté spolu začnou mluvit.
Wayusa

ŽIVOT WAYUSY

Stromy wayusy rostou v okolí vesnic, jsou součástí přirozeného biotopu, což má jednu významnou, pozitivní konsekvenci - ani kvůli zvyšující se produkci nemusí být káceny pralesy.

Původní obyvatelé věří, že čím je strom starší, tím je váženější a má kvalitnější listy. Proto se členové kmene Kichwa nedotknou listů stromů mladších 7 let. Když nastane správný čas, listy sbírají ručně a poté je, za pravidelného otáčení, suší na slunci. Vzhledem k přirozené vlhkosti okolního pralesa a proměnlivým klimatickým podmínkám je to postup zdlouhavý a dochází při něm k přirozené lehké fermentaci. Tento proces rozvíjí blahodárné účinky wayusy a dodává jí nezaměnitelnou zemitou chuť. Když jsou listy dostatečně suché, ženy kmene se sejdou a při zpěvu tradičních písní je ručně drtí. Vkládají do nich modlitby za prales a přírodu, a požehnání pro každého, kdo jednou bude nápoj z těchto listů pít.

Komercializaci se wayuse daří na rozdíl od jiných amazonských plodin zatím vyhýbat. Její sklizeň i výroba probíhá v souladu s tradicemi, které jsou šetrné a udržitelné. Wayusa pomáhá indiánům získat potřebné zdroje k zachování jejich způsobu života a ke zpětnému vykoupení částí pralesa, které už byly zasaženy těžbou, nebo mají namále.

WAYUSA je friendly

Wayusa jemným účinkem povzbuzuje organismus, přispívá k fyzické a duševní pohodě, povzbuzuje koncentraci a paměť, zabraňuje předčasnému stárnutí, podporuje imunitní systém, vyrovnává hladinu hormonů v těle a působí jako mírné afrodiziakum.
Účinné látky:
  • theobromin (známý také z kakaa) - podporuje dobrou náladu, působí na hladké svalstvo a snižuje krevní tlak
  • kofein - je tu zastoupený v menším množství než v kávě a uvolňuje se postupně - nedochází tak ke kávovým „nastřeleným špičkám“, které mívají rychlý pád. Zkuste si s waysou nastartovat ráno, je to mnohem příjemnější.
  • L-theanin - aminokyselina obsažená i v zeleném čaji, která zjemňuje a prodlužuje účinek kofeinu
  • antioxidanty - wayusa jich má dvakrát více než zelený čaj, což znamená, že ještě účinněji pomáhá bránit oxidaci v organismu, přispívá k posílení imunitního systému, zpomaluje stárnoucí procesy těla, je skvělou prevencí kardiovaskulárních a dalších onemocnění 
  • kyselina chlorogenová - povzbuzuje metabolismus a pomáhá snižovat nadváhu, proto bývá wayusa vhodným doplňkem diet
  • leucin, zinek, vápník, hořčík, chrom
  • vitamíny D a C

WAYUSA V KUCHYNI

Indiáni wayusou nešetří a pijí poměrně hutný, intenzivní nápoj.

V našich podmínkách doporučujeme následující přípravu:
2 – 6 polévkových lžic wayusy dáme do 1l vroucí vody a vaříme 5 – 20 minut. Čím delší čas, tím intenzivnější je výsledná chuť i účinek (ten ovlivňuje délka vaření více než množství použitých listů). Slijeme přes sítko a listy můžeme znovu vyvařit. Z jedné dávky wayusových listů takto připravíme 2 - 3 kvalitní nálevy.

Chcete-li následovat současný ekvádorský trend, přidejte do wayusy vanilku, skořici nebo kakao.

Kvalita wayusy se pozná na intenzitě hotového nápoje a podle chuti a síly druhého a třetího odvaru.

Wayusa odvodňuje, proto je na místě prokládat ji pitím čisté vody.

Jelikož je wayusa stimulant, doporučujeme si dopřát poslední šálek do 17. hodiny.

CO JEŠTĚ BYSTE MĚLI O WAYUSE VĚDĚT

Naše Shayary Wayusa vyhrávala ocenění “Nejlepší wayusa Ekvádoru 2018” na tradičním festivalu Somos tus Manos Ecuador 2019. Tento úspěch zaujal i ekvádorského prezidenta Lenína Morena, který poté navštívil kmen Kichwa a přislíbil jejich oblasti podporu a rozvoj infrastruktury. Vítězství proslavilo dosud komunitní Shayary Wayusu natolik, že by se letos měla oficiálně začít prodávat po celém Ekvádoru.

Celou dobu mluvíme o tzv. hnědé wayuse, která je pro lidský organizmus prospěšnější - mj. má snadnější stravitelnost a lepší vstřebávání tříslovin a saponinů. Sami indiáni kmene Kichwa jinou alternativu nepijí. Zelená wayusa se liší způsobem výroby - čerstvě sesbírané listy se suší v sušičce, bez fermentace, což znamená méně blahodárných vlastností. Přesto někomu vyhovuje více, ať už tím, že má více kofeinu nebo je chuťově bližší yerba maté.

Když si chcete koupit wayusu v Ekvádoru, seženete ji nejčastěji ve formě celých listů. My máme listy drcené.

Shayaru Wayusu občas v malém množství přiváželi do Čech samotní indiáni. Vzhledem k současné situaci je jediným dostupným zdrojem a dovozcem Planet Friendly.

Logo Planet Friendly
sipka
© 2021 Planet Friendly
chevron-down