Pro indiány je kakao důležitým zdrojem živin a energie. Na každou výpravu si proto s sebou berou zásobu kakaových bobů. 3-5 kousků je podle nich nutričně plnohodnotná svačina.
Někteří indiáni jedí 3 boby ráno pro nastartování organismu a svěží začátek nového dne, 3 boby kolem poledne pro doplnění energie k práci a pro překonání překážek, které daný den přináší, a 3 boby večer pro dobrý spánek a spojení se sny, ve kterých k nám přichází inspirace a rady od našich předků.
Původní národy Amazonie tradičně používají kakao také při posvátných rituálech. Receptura speciálního nápoje xocolatl prý pochází od Aztéků a ti ji pravděpodobně získali od Toltéků. Tvoří ji nadrcené kakaové boby, kakaový prášek a směs koření a bylinek (např. vanilka a chilli). Chuť nápoje je hutná a intenzivní, s kakaem, které si běžně děláme doma, nemá nic společného kromě barvy. Během rituálu ho popíjí indiáni v poměrně velkém množství a ještě jej zajídají kakaovými boby. Dopamin a serotonin, které kakao obsahuje, a hudba, jež během takového obřadu hraje, dostávají účastníky do stavů euforie a transu. Tančí, modlí se k bohům a prosí o požehnání. Kakaové ceremonie jsou stále populárnější i v západní společnosti.