Logo Planet Friendly

Maca

(Lepidium meyenii)

MACA se nazývá také peruánský ženšen. Je jednou z nejodolnějších rostlin na světě. Jak jinak, když dokáže růst v ohromné výšce andských hor. Indiáni ji používají jako životabudič při práci, pro regeneraci po náročném dni či nemoci a jako afrodiziakum. Maca žlutá, kterou nabízíme, je vhodná jak pro muže, tak pro ženy.

Maca moučka
Maca moučka
Skladem
187 Kč
125g 300g
Do košíku

Maca, jemně mletý prášek sušeného plodu. Tradiční peruánský životabudič, který vám dodá dostatek sil pro práci a zlepšuje regeneraci těla i mysli.

Maca gelatinizovaná moučka
Maca gelatinizovaná moučka
Skladem
217 Kč
125g 300g
Do košíku

Maca, jemně mletý prášek sušeného plodu - gelatinizovaný (tepelně upravený). Tradiční peruánský životabudič, který vám dodá dostatek sil pro práci a zlepšuje regeneraci těla i mysli.

Indiánský příběh macy

Důležitou úlohu v jídelníčku obyvatel peuránských And plnila maca ještě dávno před příchodem Inků. Ovšem až v jejich době se z ní stala skutečná hvězda. Byla pro ně důležitou nositelkou kvalitní výživy a její různorodé vlastnosti rezonovaly s každou - pracovní i odpočinkovou - částí dne. Obyvatelé vysokých hor ji používali také jako cenný obchodní artikl. Měli štěstí, že si macu díky jejím schopnostem posílit životní vitalitu a libido oblíbili lidé z vysoké společnosti.

V Andách měly afrodiziakální účinky macy vždy velký smysl, a to jak u lidí, tak u zvířat - ve vysokých nadmořských výškách je to totiž se sexuální touhou složitější.

Kořen macy užívají původní obyvatelé And často v čerstvé formě. Anebo ji suší, melou a z jemného prášku připravují teplé kaše.
maca

ŽIVOT macy

Maca je doma výhradně v Andách, kde se pěstuje od starověku. Tam, kde roste, ve 4 000 metrech nad mořem, se hory téměř dotýkají nebe - nad touto hranicí se už žádný podobný život nenachází. Maca se naučila zvládat drsné podnebí, které provází silné vichřice a extrémní výkyvy teplot od mrazu po horké slunce. Proto je tak jedinečná a plná síly.

Kořen macy je tvarem podobný ředkvičce, kterou připomíná také chutí, přičemž dosahuje v průměru 2-7 centimetrů. Vyskytuje se ve třech odrůdách - bílé, červené a černé (tmavě fialové). Tyto různé barvy mají ovšem jen vnější slupky, pod nimi vypadají všechny stejně. Obyvatelé And je vždy sbírali a užívali společně.
Pravdou ovšem je, že červená a černá maca mají velmi zemitou chuť a žlutá se dnes považuje za tu nejlahodnější.

maca je friendly

Věhlasný indiánský životabudič povzbuzuje přirozenou vitalitu organizmu, podporuje regeneraci těla po náročném výkonu, růst svalů a zpevňování kostí, povzbuzuje libido, podporuje plodnost u žen i mužů, přispívá k hormonální rovnováze mužů i žen, pomáhá zvyšovat výkonnost a dodává energii, posiluje imunitní systém a psychickou odolnost a podporuje paměť. 
Účinné látky:
  • vitaminy A, B1, B2, B6, C a E
  • minerály vápník, draslík, jód, železo, fosfor, zinek, mangan, sodík
  • alkaloidy
  • mastné kyseliny - kyselinu linolová, palmitinovou a oleinovou 
  • vysoké množství antioxidantů

maca V KUCHYNI

Peruánci vaří ze sušené macy posilující kaši, do níž často přidávají mléko, případně i sladilo. Díky tepelnému zpracování dokáže rostlina naplno rozvinout své účinky. Tradičně se přidává také do sladkých dezertů a pečiva. V západním světě je maca oblíbenou přísadou smoothies či energetických tyčinek, anebo se pije pouze rozmíchaná ve vodě.

Jako denní dávka se doporučují 1-4 lžičky denně.

Jedinečný synergický koktejl tvoří maca v kombinaci s kakaem, lucumou anebo guaranou.

CO JEŠTĚ BYSTE MĚLI O MACE VĚDĚT

Účinky macy oceňuje dokonce NASA, její kosmonauti užívají prášek jako doplněk stravy. Oblíbená je i mezi sportovci.

Velké popularitě se nyní těší tzv. Maca Gelatinizada. Jedná se o macu, která prošla procesem varu a tlaku, ještě než se dostala dál do světa. Takový prášek je částečně zbaven škrobů, je lépe stravitelný a tělo z něj mnohem efektivněji získá všechny blahodárné látky.
Logo Planet Friendly
sipka
chevron-down